Tarikh Kemaskini : 8 Ogos 2019
MASA |
PERKARA |
7.50 Pagi |
Pengesahan pendaftaran peserta. |
8.00 Pagi |
Taklimat ringkas. |
8.15 Pagi |
Waktu memasak bermula. |
11.30 Pagi |
Waktu memasak tamat. |
11.30 Pagi - 12.30 Tengah hari |
Proses penjurian.
|
12.45 Tengah hari |
Pengumuman keputusan pertandingan dan penyampaian hadiah |
1.00 Petang |
Acara tamat dan jamuan makan.
|
Bil |
Alatan & Bahan Mentah |
Kuantiti |
Catatan |
---|---|---|---|
a) |
Tong gas |
2 unit |
|
b) |
Dapur |
3 unit |
|
c) |
Meja 4x4 |
3 unit |
|
d) |
Meja bankuet bulat |
I unit |
|
e) |
Kerusi plastik |
6 unit |
|
f) |
Kerusi bankuet |
4 unit |
|
g) |
Softboard |
1 unit |
untuk paparan resipi |
h) |
Plug point |
1 unit |
|
i) |
Tong sampah |
1 unit |
|
j) |
Plastik sampah |
2 keping |
|
k) |
Sumber air |
|
melalui air paip |
l) |
Ayam |
270 ketul |
siap dipotong |
m) |
Daging |
18 kg |
siap dipotong |
n) |
Khemah 20’ x 20’ (kipas angin) |
1 unit |
siap dilabel nombor undian |
o) |
Alat pemadam api |
1 unit |
Disediakan antara tiap 2 khemah kontinjen |
p) |
Peti pertolongan cemas |
|
disediakan di meja urusetia Masterchef pada hari pertandingan |
q) |
Kuali saiz 24 cm |
1 unit |
|
r) |
Periuk saiz 42cm |
1 unit |
|
s) |
Pembantu Pembungkusan Makanan |
5 orang pelajar |
|
t) |
Bekas tapau(sudu garfu plastik) |
250 unit |
|
BIL. |
KRITERIA |
PERATUSAN |
---|---|---|
1 |
Rasa |
45% |
2 |
Kebersihan |
15% |
3 |
Kerjasama |
15% |
4 |
Kreativiti hidangan dan kesesuaian kombinasi menu |
15% |
5 |
Pembaziran sifar |
10% |
Jumlah |
100% |
PENGHAKIMAN
Juri awam terdiri daripada jemputan chef luar yang diiktiraf kredibiliti mereka.
Keputusan juri adalah muktamad.
SKEMA PERMARKAHAN UNTUK PENGUMPULAN MATA KESELURUHAN
Penjumlahan kutipan markah daripada jumlah 100% bagi Kriteria Pemarkahan yang dibuat oleh kesemua Juri Awam, akan disusun menurut turutan dari yang tertinggi ke yang terendah dan disetarakan kepada jadual di bawah:
Kedudukan |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Mata Terkumpul |
70 |
60 |
50 |
40 |
30 |
20 |
10 |
Nota:
* Kontingen yang tidak menghantar penyertaan tidak layak mendapat sebarang mata.
* Kesetaraan akan disemak dan diperakukan oleh 2 orang Juruaudit Dalaman yang dilantik oleh Urusetia Hari Warga USM 2019.
Borang penyertaan lengkap bersama menu hendaklah diserahkan kepada pihak Urusetia Hari Warga USM 2019 mengikut tarikh yang ditetapkan.
Dr Normaliza Abdul Manaf
Pegawai Sains
Pusat Kajian Kelestarian Global
No Tel : 04-653 5428
Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Puan Siti Hajar Mohd Sani
Pegawai Tadbir
Jabatan Pendaftar
No Tel : 04-653 6105
Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.